Wednesday, July 6, 2011

MEMBURU CITA-CITA

jinyò pada entry kali ini, ingin berkongsi satu kisah menarik dengan rakan-rakan pelatih semua tentang perkara mustahak yang perlu ada bagi kita dalam menguatkuasakan undang-undang, yakni KAD KUASA PPKP.


jinyò tau, setiap PPKP yang dah disahkan jawatan akan ada kad kuasa seperti diatas, tapi bagi pelatih macam jinyò sendiri, bila lihat ayah jinyò dan rakan-rakan dia yang lain ada kad ni, rasa cemburu pun ada sebab rasa tak sabar untuk tunjuk kad ni setiap kali buat pemeriksaan *terbayang2 macam dalam cerita NYPD, polis-polis tu tunjuk batch ni masa buat kerja dorang,HAHA*.

Bagi jinyò sendiri, penggunaan kad kuasa seperti ini adalah satu inovasi yang kreatif sebabnya, bidang kerja kita adalah lebih kepada penguatkuasaan undang-undang, jadi dengan adanya kad kuasa ni, ianya memudahkan kita dikenali dan senang dalam proses penguatkuasaan. misalan contoh ada dua keadaan dibawah:

situasi pertama:
i.k jinyò(konon2): selamat petang puan,saya ppkp jinyò dari pkdjb ingin melakukan pemeriksaan di premis puan.(sambil tunjuk kad kuasa)
empunya premis : petang cik. Owh, *sambil sengih2* boleh cik,boleh!

HAH!!! mesti anda semua pikir macam empunya kedai tu sengih sebab premis dia ada melakukan kesalahan dan takut tgk kad kuasa tu ataupun empunya kedai tu tahan gelak sebab malam sebelumnya dia tgk astro rancangan NYPD, polis dia tunjuk kad kuasa kat penjahat. *teka je,haha*

situasi kedua:
i.k jinyò(konon2 lagi): selamat petang,saya ppkp jinyò dari pkdjb ingin melakukan penguatkuasaan kawalan hasil tembakau dan mendapati encik telah merokok di suatu kawasan yang dilarang merokok dibawah akta 11(1)(n) PPKHT 2004 *sambil tunjuk kad kuasa*
pesalah: err, hehe . laa, tempat ni takleh merokok ke encik? *sambil senyum sipu2*

HAAAAA . . . . . sebab tu laa kad kuasa ni penting dalam tugas harian kita sebagai PPKP kerana, tanpa kad kuasa ni, orang-orang awam akan berani argue tentang prosedur kerja kita nanti. *dalam prosedur kerja,kita diwajibkan memperkenalkan diri kita sbg pegawai yang diberi kuasa* . oleh itu, kepada semua, ingatlah, dalam melaksanakan tugas harian kita, kad kuasa ni umpama 'NYAWA' kita, yang harus ada disamping kita sepanjang waktu bekerja.

jinyò pun nak cakap banyak-banyak kang takut tersalah informasi. jadi penekanan terakhir dari jinyò, majulah PPKP untuk keharmonian kesihatan persekitaran kita bersama ! 

sebarang kesilapan sila komen ya ! adios !

No comments:

Post a Comment